Over
Ferdinand Rusch
en Formaat

Hoe het in grote lijnen gegaan is

Na een lang verblijf op de Havo gaat Ferdinand Rusch in 1984 naar de School voor de Journalistiek in Utrecht. Na drie jaar werkt hij met een diploma op zak als freelancer bij onder meer Algemeen Dagblad en Arnhemse Courant. Daarna komt hij als verslaggever in dienst bij Weekmedia, onderdeel van de Perscombinatie. Weekmedia bestond uit vele lokale nieuwsbladen in de regio Amsterdam.

Via de functie redacteur / verslaggever interesseert hij zich steeds meer voor de opmaak en vormgeving van de krant. Hij wordt deels opmaakredacteur. Precies in een spannende tijd, want de digitale opmaak doet zijn intrede: DTP.

Formaat, sinds 1991

In 1991 begint hij zijn eigen DTP-bedrijf. De eerste locatie is bij het computerbedrijf ComMedia (Atari en NeXT) op de Leidsekade in Amsterdam. Daarna betrekt hij een kantoor aan de Keizersgracht 8. Vanaf de eeuwwisseling woont en werkt hij op een woonark op de Bilderdijkkade.

Sinds 2012 woont hij in Haarzuilens en werkt daar vanuit een inspirerend kantoortje in het groen.

Met zijn bedrijf Formaat werkt hij vanaf 1991 als vormgever/opmaker van kranten, magazines en boeken.

De interesse voor snel en efficiënt werken, leidt tot een specialisatie: het automatiseren van het opmaakproces. Ingrediënten daarbij zijn scripting, XML, database publishing en het maken van slimme workflows. Behalve het toepassen van allerlei technische snufjes is overigens vooral praktisch en gezond verstand van belang.

Na 2008 specialiseert Ferdinand zich in een nieuw fenomeen: de epub, het digitale boek. Het maken van epubs is nu de core business van Formaat.

Klanten van Formaat

Klanten van Formaat zijn onder meer: WeekbladPersgroep (WPG uitgevers), Koninklijke Bibliotheek (KB), Digitale Bibliotheek Nederland (DBNL), Centraal Boekhuis (CB), CPNB, Crius

Uitgeverijen: De Bezige Bij, Balans, Atlas Contact, Business Contact, Singeluitgeverijen, De Correspondent, De Arbeiderspers, Nijgh & Van Ditmar, Athenaeum—Polak & Van Gennep, Em. Querido, De Geus, Podium, Boom uitgevers, Maven, Bis, Pluim, Het Noorderlicht, Argumentenfabriek, Volt, Leopold, UitgeverijQ, Ploegsma, Thomas Rap, Cargo, Vakmedianet, Haystack, Koppernik, BNNVara, Just Publishers, HeartMedia e.a.